De KRACHT van Mona Lisa

De kracht van beeld, van tekst en van een combinatie van tekst en beeld.

Mona Lisa tekening

Mona Lisa’s glimlach

Iedereen kent haar wel: Mona Lisa. En waar iedereen het over heeft is haar glimlach.

Over deze glimlach worden allerlei theorieën geformuleerd, die glimlach doet iets met mensen. Ik ga hier nu niet verder op in, maar Google staat er vol mee.

Waar ik het over wil hebben is de kracht van beeld en de beperkingen van tekst.

Links zie je al de contouren van de Mona Lisa en ik schat de kans 99% dat jij hier de Mona Lisa al in had herkend. Ik heb haar glimlach niet eens getekend en toch weet jij gelijk dat ik haar hier wil laten zien.

Wat nog sterker is, je hersenen vullen die glimlach waarschijnlijk zelfs al in! Je bent nu dus actief aan het kijken. En ik kan je meenemen in de sfeer van de Mona Lisa.

 

Vertel meer met beeld

Als ik het getekende beeld nu echter weg haal en vervang door tekst.

Tekst die de bewegingen van de Mona Lisa volgt. Ik heb precies de Mona Lisa gevolgd en haar als het ware met tekst ingekleurd.

Je ziet nog steeds gelijk dat het de Mona Lisa is. Het staat er zelfs ingeschreven, dus dat kan niet missen.

Echter, wat je nu mist is de hele mystieke sfeer rondom de Mona Lisa. Haar glimlach komt totaal niet meer over. En nog belangrijker, je hersenen kunnen die ook niet invullen. Er staat al tekst geschreven. De kracht van het beeld is weg.

Dit is precies de reden dat ik houd van beelden, van alles visueel maken! Je kunt er zoveel meer gevoel mee overbrengen. Het is zoveel krachtiger dan alleen tekst. Het versterkt jouw verhaal!

Ik heb dit niet zelf bedacht, maar het komt uit het boek “Presto Sketching” van Ben Crothers.

Mona Lisa tekst tekening

Pin It on Pinterest