zuyderland

ZUYDERLAND ACADEMIE

Visie samengevat in een zakelijke tekening

Opdrachtgever:

Zuyderland Academie

 

Opdracht:

Visie op opleiden en ontwikkelen samenvatten in een tekening en later ook in een animatie video.

DE VRAAG

Vanuit de Zuyderland Academie is gevraagd om een team te ondersteunen bij het ontwikkelen van een nieuwe visie op opleiden en ontwikkelen. Zakelijk tekenen is ingezet om het team een volgende stap te laten zetten door wat ze tot op heden hebben opgeleverd te laten vertalen naar een praatplaat. Enerzijds om te laten zien wat ze al hebben, en dus al kunnen laten zien, anderzijds om te herkennen waar ze nog verder in moeten.

HET PROCES

Tijdens een middag heeft het team hun visie gepitcht. Tijdens de pitch werden live illustraties als aantekening gemaakt, zodat het team gelijk visuele feedback kreeg. Vervolgens is er een concept tekening gemaakt als samenvatting van de pitch.

Het team gaf toen aan eerst zelf nog eens kritisch naar de pitch en ‘hoofdboodschap’ te willen kijken, voordat ze de tekening verder uit wilden werken. Ze kwamen tot de conclusie dat ze zelf het verhaal nog niet helemaal helder hadden en dat ze nog niet op 1 lijn zaten. Ze hebben vervolgens allemaal een eigen pitch gemaakt en zijn zo tot het punt gekomen dat ze deze pitches konden samenvoegen tot 1 kloppend verhaal. Deze nieuwe pitch hebben ze vervolgens opnieuw gehouden en die is uitgewerkt tot de definitieve, zakelijke tekening. 

Zuyderland Academie

Het vervolg

Nadat de praatplaat af was kwam de wens naar boven om de visie op opleiden en ontwikkelen verder te implementeren binnen de gehele organisatie. De wens was om voor idereen op de ziekenhuiswerkvloer visueel, kort en krachtig, uit te leggen wat de visie op leren en ontwikkelen in het ziekenhuis is. En dit op zo’n manier te doen dat daar niet telkens iemand voor nodig is om de praatplaat uit te leggen. In samenwerking met het team is zo een animatievideo ontwikkeld op basis van de praatplaat. Een vorm van visual storytelling vertaald in tekeningen en video. 

De medewerkers hebben het script hiervoor zelf opgezet en ingesproken. 

Als Zuyderland Academie waren wij op zoek naar een visuele vertaling van onze nieuwe visie op leren en ontwikkelen. We zijn toen in contact gekomen met Hasse en na een eerste kennismaking werd meteen duidelijk dat het tekentalent van Hasse precies was waar we naar op zoek waren.

Tijdens de eerste werksessie kwamen we erachter dat het nog niet zo eenvoudig is om een beeld te creëren van een tekst. Verschillende interpretaties van de visie samenvatten in één beeld is lastig! Hasse heeft ons daar goed doorheen geleid. Het continu luisteren, afstemmen en vertalen naar een visuele weergave heeft ons enorm geholpen alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en duidelijkheid te creëren over wat onze visie op leren en ontwikkelen nu precies is.

Ook na de eerste werksessie was Hasse bereid wijzigingen aan te brengen en opnieuw met ons in gesprek te gaan, zodat we in gezamenlijkheid tot een beeld zijn gekomen. Wij en onze collega’s zijn zo tevreden met de ‘praatplaat’ zoals wij hem noemen, dat we regelmatig de vraag krijgen wie deze gemaakt heeft. Al met al dus een groot succes! Bedankt Hasse voor het luisteren, vertalen en geduld dat je met ons gehad hebt.

Nicole Schmidt

Adviseur leren & ontwikkelen Zuyderland MC

Leren samengevat

Pin It on Pinterest